6218

Project DE WIJNAERT

herbestemming voormalige Nationale Bank van België

  • Periode

    2011 - ...

  • Categorieën
  • Aannemer

    Strabag nv

  • Architect

    Bilquin Serck Architecten

  • Bouwheer

    Hogeschool Gent

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    5.000.000 €

  • Oppervlakte

    6.260 m²

  • Detailfiche

Eind 2014 wil Hogeschool Gent haar hoofdkwartier optrekken in de ‘verbouwde nationale bank’ aan het Bisdomplein, vlak naast het Geraard de Duivelsteen en tegenover de Reep. De omstreden nieuwbouw die er begin de 1ren tachtig was aangebouwd, wordt gesloopt.

Het historische complex dateert uit 1905 en werd speciaal voor de nationale bank in een monumentale, neoclassicistische stijl gebouwd. Naast het bankgebouw staat de imposante directeurswoning.

De waardevolle kunstbibliotheek van het conservatorium krijgt er een plek op het gelijkvloers. Daarnaast komt de centrale zetel van HoGent. Ongeveer honderd mensen zullen er werken. De Hogeschool is een belangrijke Gentse instelling.

Naast kantoren wordt in het gebouw ook een auditorium voor honderd personen gebouwd. Op die centrale plek kan zulk gebouw open staan voor andere activiteiten. Iedereen zal nog een eigen werkplek hebben, maar er worden ook dynamische kantoren ingericht. De centrale administratie komt op de bovenliggende verdieping. Op de bovenste verdieping komt een glazen uitbreiding, bedoeld voor een stadsrestaurant voor de Hogeschool. Afhankelijk van de exploitatieformule kan dat restaurant eventueel ’s avonds voor het publiek worden opengesteld. De ligging is in elk geval fantastisch.

Voor de glazen uitbreiding op het dak is een zeer slanke en lichte structuur ontworpen in staal. Het dak van de glazen uitbreiding bestaat uit houten sandwichpanelen. De hele structuur steunt af op de bestaande dakplaat. De glazen uitbreiding loopt door tot onder de koepel. Hiervoor zijn 2 massieve steunpilaren van de koepel verwijderd. Om dit op een elegante manier op te lossen was enige inventiviteit noodzakelijk.