5972

Project STATIONSGEBOUW

uitbreiding en renovatie kantoren

  • Periode

    2009 - 2010

  • Categorieën
  • Aannemer

    Denys nv (renovatie) en Juri nv (nieuwbouw)

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Abscis beheersvennootschap cvba

  • Gemeente

    SINT-DENIJS-WESTREM

  • Bouwkost

    500.000 €

  • Oppervlakte

    448 m² (renovatie) - 216 m 2 (nieuwbouw)

  • Detailfiche

In 1998 kocht ABSCIS beheersvennootschap cvba het voormalige stationsgebouw van Sint-Denijs-Westrem van de NMBS met de bedoeling hier haar kantoren in onder te brengen. Het is gelegen op een langwerpig perceel dat in het oosten wordt begrensd door de spoorweg Gent-Deinze en in het westen door de Jean-Baptiste de Ghellincklaan.

Het station was sinds 1984 buiten gebruik waardoor het gebouw in vervallen staat verkeerde. De voormalige lokettenzalen en de woning van de stationschef werden verbouwd en heringericht tot een modern kantoorgebouw. Het biedt plaats aan 15 volledig uitgeruste werkposten, met de nodige ruimte voor archief, documentatie en stalen, technische lokalen, keuken en sanitair voor het architectenbureau.

De eerste fase van de renovatie is in 1999 voltooid. In een tweede fase worden de vrijstaande tuinberging en het aangebouwde bijgebouwtje volledig gesloopt waardoor er op de vrijgekomen oppervlakte een nieuwe uitbreiding gebouwd zal worden. De uitbreiding van één bouwlaag met een plat dak, wordt langs de buitenzijde gerealiseerd in grijs zichtbeton.

Aansluitend op het bestaande stationsgebouw door middel van een nieuwe beglaasde hoofdinkom, wordt de nieuwbouw ingericht met sanitaire voorzieningen, een kitchenette en een grote vergaderzaal.

Het voormalige stationsgebouw is een beschermd monument en wordt met respect voor het authentieke karakter gerestaureerd.

De uitbreiding is voorzien van een ondergrondse bouwlaag die fungeert als archief en technische ruimte. Omwille van de dichte afstand tot het spoor e de openbare weg werd deze kelderruimte gerealiseerd door midden van een secanspalenwand. De bovenbouw is een betonstructuur waarbij de dakplaat ingeklemd werd in de wanden zodoende werd de horizontale stabiliteit van de constructie verzekerd er werd een minimale betonplaatdikte bekomen. Zowel de buitenschil in beton (plankenbekisting) als de binnenschil werden tesamen in één keer gestort. Om thermische redenen werden de nodige uitzettingsvoegen in de betonschil voorzien.