5559

Project MUZIEKACADEMIE DIL'ARTE

nieuwbouw muziekacademie

  • Periode

    2010 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Kumpen nv

  • Architect

    Carlos Arroyo Arquitecto - ELD Partnerschip

  • Bouwheer

    Gemeente Dilbeek

  • Gemeente

    DILBEEK

  • Bouwkost

    5.000.000 €

  • Oppervlakte

    3.125 m²

  • Detailfiche

Je droomt ervan te dansen, te zingen, toneel te spelen, een gedicht te schrijven, een lied te maken, een instrument te bespelen, concerten en voorstellingen te bezoeken, ... Dit alles kan in de nieuwe muziekacademie Dil'Arte te Dilbeek, ontworpen door de Spaanse architect Carlos Arroyo die een wedstrijd won die de Vlaamse bouwmeester voor het project uitschreef.

Het idee was dat het gebouw er als een huis moest uitzien, maar dat het toch ook ruim genoeg moest zijn om de kinderen op te vangen die les volgen in de academie. Het moest van uitzicht aansluiting vinden bij de huizen in de buurt én met het moderne cultureel centrum Westrand. Opvallend is de grote luifel aan de voorkant van het gebouw, die een grote openbare ruimte creeërt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze ook in het droge hun muziekinstrumenten en dergelijke kunnen uitladen.

Wat het meest in het oog springt, is de gevel langs de Levoldlaan. Wanneer je de muziekacademie bekijkt van aan de ene kant van de straat, zie je een bos met dezelfde bomen als het achterliggende park. Bekijk je de gevel van aan de andere zijde, zie je een schakering van blauwe en grijze kleurvlakken die de indruk geven van een wolkenhemel. Recht voor de gevel zie je dan weer een speling van kleurvlakken in de meest uiteenlopende kleuren. Die kleurvlakken zijn een allusie op een schilderij dat Hoppenbrauer, de architect van het cultureel centrum Westrand, ooit maakte. Dat schilderij was een beeldende vertaling van een muziekstuk van de Vlaamse middeleeuwse componist Ockegem. De kleuren symboliseren de verschillende stemmen en ritmes in de Vlaamse polyfonie. Zo is de link met de gevel van de nieuwe academie voor muziek, woord en dans meteen gelegd.

Structureel is het gebouw hoofdzakelijk opgetrokken als een betonstructuur.
Het gedeelte van de leslokalen bestaat uit 2 bouwlagen (gelijkvloers en 1ste verdieping). De tussenvloer werd gerealiseerd als gewapende betonplaat. Een beperkt gedeelte is eveneens voorzien van een kelderverdieping.
Het gedeelte van het auditorium en podium bevindt zich in de overkragende structuur. De vloer van het auditorium werd gerealiseerd d.m.v. stalen liggers met daarop een druktafel in beton (verdeuvelde verbinding tussen staal en beton).
De dakstructuur werd gerealiseerd in zelfdragende sandwichpanelen die rusten op gelamelleerde houten liggers. Deze liggers dragen op hun beurt in de betonnen buitenschil.
Funderingswijze: algemene funderingsplaat.