5437

Project ARTEVELDE HOGESCHOOL MARIAKERKE

nieuwbouw voor de opleiding grafische en digitale media

  • Periode

    2007 - 2011

  • Categorieën
  • Aannemer

    Vandenbussche nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Arteveldehogeschool vzw

  • Gemeente

    MARIAKERKE

  • Bouwkost

    2.350.000 €

  • Oppervlakte

    2.010 m²

  • Detailfiche

In februari 2012 opende de Arteveldehogeschool de nieuwe vleugel van haar mediacampus in Mariakerke.

De campus van de Arteveldehogeschool in Mariakerke huisvest de opleiding Bachelor in de grafische en digitale media. In totaal is de mediacampus goed voor meer dan 600 studenten verspreid over vier afstudeerrichtingen en nog eens vier keuzetrajecten, van Multimediaproductie over Grafimediatechnologie tot Foto? en Grafisch design.

Met de opening van de nieuwe vleugel bevestigt de Arteveldehogeschool haar leidinggevende rol als opleidingscentrum voor specialisten in de wereld van grafische en digitale media. Het nieuwe gebouw herbergt up?to?date les?, pc? en schetslokalen, een mediatheek en pauzeruimtes.

Deze uitbreiding bestaat uit 2 volumes, waarin zich de klaslokalen en mediatheek bevinden.
Het ene volume reikt van maaiveld tot dak, het tweede volume komt in overkraging over het terras van de pauzeruimte. Deze volumes worden doorsneden door een L-vormige transparant volume waarin zich de centrale circulatieruimte en de pauzeruimte bevinden.
Een lager balkvormig volume tenslotte maakt de overgang tussen het bestaande en het iets hogere nieuwe gedeelte.

De schoolzone is gelegen in industriegebied. Dit wordt vertaald in het materiaalgebruik. De technieken binnenin het gebouw verlopen zichtbaar aan het plafond. De buitengevel wordt bekleed met een industrieel ogende geprofileerde gevelbekleding. De verspringing van het schrijnwerk, resulterend in een slangenbeweging, brengt speelsheid en jeugdigheid in de gevel. Het schrijnwerk wordt uitgevoerd in wit schrijnwerk, wat de speelse beweging nog meer in het oog doet springen. De witte gevelbepleistering ter hoogte van de inkom en het terrasplafond laat interieur en exterieur in elkaar overlopen.

De structuur van het gebouw betreft een betonskelet, bestaande uit dragende beton kolommen, balken en werlfsels. Deze structuurelementen zijn quasi volledig zichtbaar (zichtbeton) in het afgewerkte gebouw. Het gebouw is, omwille van de geringe draagkrachtige ondergrond, gefundeerd op de in de grond gevormde schroefpalen.