7516

Project THIEPVAL MEMORIAL - FASE I

restauratie oorlogsmonument

  • Periode

    2014 - 2017

  • Categorieën
  • Aannemer

    Artes Woudenberg nv

  • Architect

    Architectenbureau Bressers bvba

  • Bouwheer

    Commonwealth War Graves Commission

  • Gemeente

    THIEPVAL (F)

  • Bouwkost

    1.675.000 €

  • Oppervlakte

    4.000 m²

  • Detailfiche

In de Somme stoot men op soldaten uit de gehele Commonwealth (alle koloniën en gebieden onder Brits gezag): Engelsen, Schotten, Welsh, Ieren, Nieuw-Zeelanders, Australiërs, Canadezen, Newfoundlanders, Zuid-Afrikanen.

De slag van de Somme vangt aan op de 1 juli 1916, met een reeks ontploffingen: die van de mijnen die zijn begraven onder de eerste lijnen van de vijandelijke loopgraven. De slag duurt tot 18 november. Men gaat ervan uit dat er totaal 420.000 mannen sneuvelden, gewond raakten, vermist werden verklaard of krijgsgevangene gemaakt. Men schat dat een derde hiervan is gestorven, dus ongeveer 140.000 soldaten. Van de helft van deze soldaten kan het lichaam niet worden teruggevonden of geïdentificeerd: dat zijn de missing van de Somme.

Die van de Britse en Zuid-Afrikanen regimenten worden herdacht op het monument van Thiepval, een oorlogsmonument gelegen nabij het Franse dorp Thiepval in het departement Somme. Het staat een paar honderd meter ten zuiden van het dorpscentrum van Thiepval, op het grondgebied van buurgemeente Authuille, opgericht op basis van het ontwerp van Sir Edwin Lutyens (1869-1944). Hij is een van de architecten van de Commonwealth War Graves Commission, de Britse instelling opgericht in 1917 om de graven van tijdens de Grote Oorlog gestorven soldaten te identificeren en onderhouden, maar ook om monumenten te bouwen in hun eer. Het monument van Thiepval is een opeenvolging van bogen in baksteen en witte steen (45 m hoog). Bijna 72.200 namen van de missing zijn in de muren van het monument gegraveerd. De bouw wordt aangevangen in 1929 en het monument wordt ingehuldigd op 1 augustus 1932, in aanwezigheid van de toekomstige Koning Edward VIII en de Franse president Albert Lebrun.

In het kader van de restauratie van dit prachtige herdenkingsmonument heeft provoost.engineering bv de taak op zich genomen van de volledige restauratiestudie van het stabiliteitsgedeelte. Tijdens het vooronderzoek werden alle structurele gebreken in kaart gebracht en geanalyseerd. Taakpakket provoost.engineering bv: vooronderzoek stabiliteit, standzekerheidsberekeningen, opmaak lastenboek, werfopvolging.