7267

Project VERPLEEGEENHEID AZ SINT-1N

nieuwbouw verpleegeenheid d.m.v. modulair bouwsysteem

  • Periode

    2014

  • Categorieën
  • Aannemer

    TV De Meeuw - Algemene Bouw Maes

  • Architect

    VK Engineering nv

  • Bouwheer

    AZ Sint-Jan

  • Gemeente

    BRUGGE

  • Bouwkost

    5.400.000 €

  • Oppervlakte

    2.800 m²

  • Detailfiche

Voor het AZ Sint-Jan te Brugge diende een tijdelijk gebouw opgericht te worden voor verpleegeenheden. Het gebouw dient 15 jaar in dienst te blijven. Een flexibele inrichting werd vereist aangezien er in de loop van jaren verschillende verpleegeenheden in dit gebouw zullen zitten. Dit betekent dat op een relatief eenvoudige manier de nodige aanpassingen kunnen gebeuren aan de inrichting/indeling van het gebouw. Bovendien diende de uitvoering op een korte periode te gebeuren, waardoor er voor een modulair bouwsysteem gekozen werd.

Het op te richten gebouw heeft twee volwaardige bouwlagen: een gelijkvloers en een eerste verdieping en daarnaast een technische unit bovendaks. De indeling op het gelijkvloers en op de eerste verdieping is quasi identiek, met uitzondering van de verbindingsgang met het bestaande gebouw.

Het gebouw is toegankelijk vanuit het bestaande gebouw langs een verbindingsgang. De verbindingsgang op de eerste verdieping is een loopbrug die aansluit op het bestaande gebouw. De afgewerkte onderzijde van de verbindingsgang ligt op minimum 4 m boven het afgewerkt peil van de brandweg om de doorgang van brandweervoertuigen ten allen tijde mogelijk te maken.

Het nieuwe gebouw is uitgerust met een beddenlift en twee binnentrappen. De lift en een binnentrap bevinden zich naast elkaar, dichtbij de verbindingsgang. Per verdieping zijn er 17 tweepersoonskamers voorzien langs de NO- en ZW-gevel. Tevens zijn er per verdieping 4 eenpersoonskamers voorzien langs de ZO-gevel. Naast de persoonskamers worden per verdieping een multifunctioneel lokaal, kine, berging, ... voorzien.

De opdracht omvat de studie van de funderingen voor de modulaire units, 2 circulatiekernen in gewapend beton die de horizontale stabiliteit van de verpleegeenheid garanderen, de funderingen van de verbindingsgang en de studie van de verbindingsgang.

Zowel het gebouw als de verbindingsgang zijn gefundereerd op palen omwille van de weinig draagkrachtige grondlagen. De betonnen kernen werden volledig geprefabriceerd en vervolgens gemonteerd op de werf om de snelle uitvoering te waarborgen.
Als verbindingsgang op de eerste verdieping naar het bestaande gebouw werd een stalen voetgangersbrug (vakwerkstructuur) gebouwd.