7146

Project ADMINISTRATIEF CENTRUM

administratief centrum, ondergrondse parking en wonen

  • Periode

    2011 - ...

  • Categorieën
  • Aannemer

    Juri nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Gemeente Hamme

  • Gemeente

    HAMME

  • Bouwkost

    0

  • Oppervlakte

    14.000 m²

  • Detailfiche

De gemeente Hamme heeft besloten de administratieve functies te centraliseren. Aan het bestaande gemeentehuis wordt een nieuwbouw opgetrokken waarin een nieuw administratief centrum haar onderkomen krijgt. De reden hiervoor is dat de administratieve diensten vandaag te krap gehuisvest zijn. Om een optimale dienstverlening te garanderen, wordt dus geopteerd een nieuw administratief centrum te bouwen. Er wordt een ondergrondse parking voorzien met circa. 200 parkeerplaatsen.
Op de site komen ook kwalitatieve appartementen en de volledige Nieuwstraat wordt heraangelegd tot een moderne, groene boulevard.

Tegen 2020 zal er veel veranderd zijn in Hamme-centrum. Het leeuwendeel (6500 m²) betreft de ondergrondse parking, de rest gaat naar de uitbreiding van het administratief centrum (2500m²) en residentiële ontwikkelingen (5000 m²). Abscis Architecten ontwierp het design van ‘Hamme 2020’ in samenwerking met verschillende andere studiebureaus, waaronder ingenieursbureau Norbert Provoost, Abetec Architecten en Ingenieurs, BUUR | bureau voor urbanisme.

Omdat het administratief centrum klantentevredenheid moet uitstralen is de begane grond opgevat als een dienstenmarkt: een open, transparant en zeer laagdrempelig ‘dorpsplein’ waarin de belangrijkste publieksgerichte diensten worden samengebracht. De centrale publieksruimte wordt een overdekte activiteitenruimte: een nieuwe ontmoetingsplaats met goede verbindingen naar het bestaande gemeentehuis.

Het gebouw kan gefaseerd ontwikkeld worden en is daarom volledig flexibel en modulair opgevat. Het gelijkvloers kan ook afzonderlijk functioneren, zonder aan de essentie van het ontwerp te raken én met behoud van de gevraagde verbindingen naar het bestaande gemeentehuis. Qua stijl is er zeker geen breuk tussen de residentiële ontwikkelingen en het administratief centrum; de gebouwen gaan duidelijk “familie” van elkaar zijn.

Voor de structuur van het administratief centrum en de ondergrondse parkeerlagen werd gekozen voor een paddenstoelvloer zodat een balkloze ruimte onstaat. Dit komt de flexibiliteit van zowel de indeling als verloop van technieken ten goede.
De bovenbouw van de residentiële ontwikkeling bestaat vnl. uit dragende wanden en vloerplaten in gewapend beton.