7017

Project CAMPUS TGP

onderzoeksgebouw industriële en biowetenschappen

  • Periode

    2013 - ...

  • Categorieën
  • Aannemer

    0

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    KU Leuven

  • Gemeente

    BRUGGE

  • Bouwkost

    14.850.000 €

  • Oppervlakte

    11.861 m²

  • Detailfiche

Het ontwerp kadert binnen een masterplan voor de volledige site, dat structuur aanbrengt op de campus door de introductie van een nieuwe esplanade die de verschillende gebouwen als het ware aan elkaar rijgt. De bouwlocatie ligt op een zeer prominente plaats op de site. Ze is zeer goed zichtbaar vanaf het spoor en het station en vormt vanaf deze zijde een belangrijke toegangspoort naar de campus.
De laboratoria worden geclusterd in een langwerpig volume over de onderste drie bouwlagen, de leslokalen en de administratie in een compact volume bovenop de labo-sokkel. Tussen deze afzonderlijke bouwvolumes bevindt zich een zeer transparante bouwlaag met de meest publieke functies: het cafetaria en het auditorium.
Deze ‘public layer’ fungeert als een opgetild publiek maaiveld. De zichtbaarheid van het publieke niveau, door de transparantie van de gevel en de accentuering door de uitkraging van het bovenliggende volume, draagt bij tot de zelforiëntatie doorheen het gebouw.
Qua materialisering is gekozen voor een wit gepolijste beton met schuin geplaatste dagkanten, omwille van de architectonische expressie en contrastwerking bij belichting en beschaduwing en een optimale oriëntatie ten opzicht van de zon. Hierdoor ontstaat bovendien een zeer levendig gevelbeeld naargelang de positie die men als toeschouwer inneemt: open-gesloten, licht-schaduw,…
Door te variëren in de breedtes van de circulatieruimten ontstaan ‘plekken’ in het plan; plekken waar informele ontmoetingen kunnen plaatsvinden, uitloop- en wachtzones voor de leslokalen, maar ook rustige ruimtes om nog eens je cursus door te nemen.
Het gebruik van een kolommen- en balkenstructuur met niet-dragende invulwanden maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan de noden van de toekomst. Het uitbreiden, verkleinen of samenvoegen van lokalen kan volledig los van de draagstructuur worden uitgevoerd. Ook bij een eventuele latere herbestemming van het gebouw kan de bestaande structuur eenvoudig dienst blijven doen.

De sokkel van deze nieuwbouw bestaat uit een beton skelet, bestaande uit betonnen kolommen, balken en draagvloeren uit hoofdzakelijk welfsels. Het overkragende volume (3 bovenste bouwlagen) wordt gerealiseerd door 4 wandbalken in uitkraging. Tussen deze wandbalken dragen de vloerplaten.
Het gebouw is gefundeerd op in de grond gevormde schroefpalen.