6232

Project TOTAL BORGERHOUT

Bouw van een tankstation met shop

  • Periode

    2017

  • Categorieën
  • Aannemer

    Ballast Nedam

  • Architect

    Ingenieursbureau Norbert Provoost bvba

  • Bouwheer

    Total Belgium nv.

  • Gemeente

    Borgerhout

  • Bouwkost

    585.000€, excl. derden

  • Oppervlakte

    330 m² + 50 m² (shop)

Het bestaande station in Borgerhout had een heel kleine verouderde shop. Total besliste om in dit station verder te investeren met een iets grotere shop. Tegelijkertijd werd er gesaneerd. Het tankgedeelte werd bijgevolg ook volledig vernieuwd.

Dit station bevindt zich in de stad en heeft een zeer beperkte oppervlakte. Dit was hier net de grote uitdaging: een shop, 4 tankposities en maximale opslagcapaciteit onder de grond. Met alle Vlarem afstandsregels, zoneringsafstanden en stedenbouwkundige randvoorwaarden rekening houdend, werd de puzzel gemaakt. Gezien het station op een kruispunt gelegen is, diende ook het aanleveren van de brandstoffen met een vrachtwagen grondig bestudeerd te worden zodat alle bewegingen en activiteiten op het station veilig kunnen gebeuren zonder de weggebruiker of de klanten te hinderen.

Een tweede uitdaging was de sanering waarbij verontreiningde grond op meer dan 4 m diepte diende uitgegraven en verwijderd diende te worden. Er werd geopteerd met te saneren met beschoeiingsboxen. Verschillende boxen van diverse formaten werden na elkaar gebruikt om alle verontreining weg te halen. Tot slot werd nog eens een grote beschoeiingsbox gebruikt om de nieuwe tank (diameter 3m) in de grond te plaatsen.

De laatste uitdaging was het stedenbouwkundige aspect. De Stad kon niet akkoord gaan met een standaard luifel en eiste een uniek architecturaal luifelontwerp.

Ons bureau heeft samen met Total deze uitdagingen aangegaan en het resultaat is een geslaagd stadsstation.