6199

Project POLITIEKANTOOR

nieuwbouw politiekantoor met ondergrondse parking

  • Periode

    2012 - 2014

  • Categorieën
  • Aannemer

    Hooyberghs nv

  • Architect

    De Smet Vermeulen architecten

  • Bouwheer

    AG Vespa

  • Gemeente

    HOBOKEN

  • Bouwkost

    1.200.000 €

  • Oppervlakte

    1.320 m²

  • Detailfiche

De Kioskplaats is een langgerekt plein in het centrum van Hoboken. De bebouwing bestaat uit smalle opgeschoten appartementsgebouwtjes, burgerwoningen en diepe handelshuizen met een etalage. Het nieuwe politiekantoor is typologisch verwant met zo'n handelshuis. Het onthaal is als een winkelruimte opgevat. Dienstvoertuigen rijden binnen via een poort met smeedwerk die gerecupereerd wordt uit het bestaande pand. De koetspoort bevat ook de diensttoegang en de toegang voor arrestanten.

Met geglazuurde baksteen en letters in de luifel verwijst de gevel naar de oude bioskoop aan de overkant, terwijl een gevelklok benadrukt dat het om een openbaar gebouw gaat. De achtergevel, zichtbaar vanuit het achterhuis, lijkt op de voorgevel: intern en extern heerst hetzelfde beeld. Het gebouw, dat even hoog is als het appartementsgebouw links, sluit aan op de woning rechts met een dakterras. Zo vrijwaart het de burgerwoning van druk om zich te conformeren aan de oprukkende appartementen.

Van de vier bouwlagen is het gelijkvloers bestemd voor de onthaalruimte voor de klanten van de politie. De kantoren krijgen een plaats op de verdiepingen. Arrestantenzones en parkeergarage bevinden zich op het kelderniveau.

Het politiekantoor wordt gebouwd op een relatief small perceel tussen 2 bestaande aanpalende gebouwen en bestaat uit een kelderverdieping en 4 bovengrondse bouwlagen. Om schade aan de aanpalende gebouwen te voorkomen werd de bouwput uitgevoerd met secanspalenwanden. Voor de realisatie van de inrithelling naar de ondergrondse parkeerplaatsen werd de secanswand lokaal weer afgebroken en vervangen door een keerwand in zichtbeton. Dit gebeurde in moten om schade aan de aanpalende gebouwen te voorkomen.Het gebouw werd gefundeerd op palen.

De kelder en de gelijkvloerse verdieping strekken zich uit over het volledige perceel, terwijl de bovenliggende verdiepen enkel in het voorste deel van het gebouw doorgetrokken worden rond de centrale liftkern. De vloerplaten van deze bouwlagen zijn opgevat als een betonplaat die rechtstreeks draagt naar de liftkern en de omringende wanden. De dragende wand van de voor- en achtergevel van de verdiepen zijn uitgevoerd als wandbalken zodat geen zware onderhangende balken nodig zijn in de plaat boven het gelijkvloers.