6131

Project CAMPUS KTA CASINOPLEIN

nieuwbouw voor ateliers, vaktechnische lokalen, ...

  • Periode

    2010 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Vandenbussche nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    3.500.000 €

  • Oppervlakte

    2.000 m²

  • Detailfiche

Met de nieuwbouw voor de afdeling Bouw van het KTA werd de eerste fase van het masterplan uitgevoerd. Abscis Architecten, dat instond voor de ontwikkeling van dit masterplan, is samen met de studiebureaus Provoost en Ingenium ook de ontwerper van dit nieuwe schoolgebouw.

Pas in 2008 tekende Abscis Architecten na een ontwerpwedstrijd een masterplan uit voor de herbestemming van deze site. Naast enkele waardevolle interbellumgebouwen die een grondige restauratie vereisen, was er ook nood aan enkele nieuwe gebouwen, waarbij voortgeborduurd wordt op de oorspronkelijke paviljoentypologie met losse entiteiten in een groene open ruimte. Het masterplan ging ervan uit dat de nieuwe gebouwen niet in concurrentie mochten treden met de beschermde monumenten, maar een hedendaagse invulling moesten vormen binnen het kader.

De nieuwbouw voor de afdeling Bouw van het KTA1 vormt daar een mooi voorbeeld van. De architectuurtaal van de gevels verwijst op ludieke wijze naar de baksteenarchitectuur van de oorspronkelijke gebouwen. De gevel bestaat uit een stalen structuur met diverse glazen panelen die in baksteenverband tot één gordijngevel worden samengevoegd. De glazen gevel wordt gedragen door een sokkel in zichtbeton. Dit resulteert in een strakke en luchtige architectuur die een aangenaam tegengewicht moet vormen ten opzichte van de massieve baksteenarchitectuur van de beschermde gebouwen.

Het concept van het gebouw werd zo helder mogelijk gehouden: een centrale circulatie-as op elke verdieping met aan de ene zijde de ateliers en opslagruimtes en aan de andere zijde de trapkernen, de klassen en de secundaire ruimtes. Binnen in het gebouw werd met het oog op de functie gekozen voor grote industriële ruimtes met zichtbetonwanden en een vloer van gepolierd beton.

Een gedeelte van de speelplaats wordt overdekt door de uitkraging van het nieuwe gebouw. Aan de andere kant van het gebouw, aan de Coupure, wordt deze spievormige uitkraging herhaald, hetgeen leidt tot een beter zicht voor het verkeer dat vanuit de zijstraat de Coupure oprijdt.

De structuur van het gebouw betreft een staalskelet met vloerplaten in beton.
Het gebouw is gefundeerd op palen.