6012

Project KULAK - BIOWETENSCHAPPEN

nieuwbouw onderzoeksgebouw

  • Periode

    2009 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Gabecon nv

  • Architect

    KU Leuven - technische diensten

  • Bouwheer

    KU Leuven

  • Gemeente

    KORTRIJK

  • Bouwkost

    1.750.000 €

  • Oppervlakte

    1083 m²

  • Detailfiche

De voorbije vijf 1ar nam de onderzoeksactiviteit aan Kulak sterk toe.

Centraal in de nieuwe onderzoeksruimte komt er een groot landschapslaboratorium met aanpalende technische vertrekken voor moleculair en fysiologisch onderzoek. Researchers uit uiteenlopende domeinen zullen samen gebruik maken van de nieuwste faciliteiten. Dit unieke concept zal de interdisciplinaire samenwerking bevorderen en versterken.

Bij het ontwerpen van de nieuwbouw waren niet alleen de noden van het onderzoek van belang, maar ook de integratie van het gebouw in de campus en de groene omgeving. Er is ook veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. De architectuur van het gebouw is modern en eenvoudig. Zichtbeton onderlijnt de strakke vormgeving. De architecten kozen voor een compact volume met twee bouwlagen. Het gelijkvloers situeert zich op het oorspronkelijke maaiveld, de eerste verdieping sluit aan bij het aanpalende gebouw. Dit zorgt voor een sterke interactie. Heldere werkruimtes, patio’s en binnentuinen maken de groene omgeving maximaal zichtbaar.

Eind 2012 opende KU Leuven Kulak het gloednieuwe onderzoeksgebouw voor het ‘life sciences’-onderzoek. Het gebouw telt zo’n 1000 m2 aan moderne laboratoria en huisvest een 60-tal onderzoekers uit de ‘life sciences’ of biowetenschappen: biologie, biochemie, biotechnologie, bio-ingenieurswetenschappen en biomedisch onderzoek. De nieuwe laboratoria bieden onder andere state-of-the-art faciliteiten voor moleculair onderzoek.

Om maximale flexibiliteit te bekomen, zowel naar indeling als naar verloop van technieken, werd gekozen voor zeer grote overspanningen (+/- 15 m). Hiervoor werden voorgespannen TT-draagvloeren gebruikt die rusten op de dragende muren uit zichtbeton.
Het gebouw werd gefundeerd op palen.