5912

Project FARMACEUTISCH INSTITUUT

renovatie farmaceutische instituut

  • Periode

    2009 - 2011

  • Categorieën
  • Aannemer

    PIT Antwerpen nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    KU Leuven

  • Gemeente

    LEUVEN

  • Bouwkost

    7.000.000 €

  • Oppervlakte

    5.800 m²

  • Detailfiche

Het voormalig Farmaceutisch Instituut, vlak naast Alma 2, werd omgebouwd tot een studielandschap van de KU Leuven. Hier zullen studenten alles vinden wat nodig is om cursussen te blokken, een groepswerk te maken of een presentatie voor te bereiden. Het leercentrum, op de Campus Sociale Wetenschappen, waar 550 studenten terechtkunnen, is niet zomaar een extra blok- of studieruimte, maar een informele leeromgeving waar studenten de vrijheid krijgen om hun werk zelf te plannen en te organiseren.
Wie één grote en stille studieruimte verwacht, komt dan ook bedrogen uit: het gebouw is onderverdeeld in verschillende ruimtes, lokalen en zones met elk hun eigen functie. In de stille ruimte kan je komen blokken. De groepswerkzone bestaat uit verschillende lokalen waar studenten de koppen bij elkaar kunnen steken. En er is ook een sociale ruimte, waar je kan pauzeren met een broodje of een koffie.

Studenten brengen hun eigen laptop of tablet mee en kunnen gebruik maken van de nieuwste technologische snufjes: touchscreens, een touchtable, videoconferentie, een time-outzone met videomuur en een videomontageruimte.

Het leercentrum heeft een plaats gekregen in het voormalig Farmaceutisch Instituut. Dat beschermde gebouw dateert van 1932 en stond al een tijdje leeg. Het resultaat is een mix van authentieke elementen en hypermoderne architectuur. “We hebben bewust gekozen om enkele elementen van het gebouw te behouden. In de stille ruimte hebben we bijvoorbeeld de oude apothekerstafels laten staan. Zij gaan naadloos over in modern meubilair”, zegt Zeljka Knezevic van de Divisie Monumenten.

Op structureel vlak situeren de belangrijkste verbouwingen zich ter hoogte van de nieuwe inkom. Een liftkoker, trap en tussenbordessen werden in het bestaande gebouw ingebouwd. Door deze ingreep kwam de buitengevel over zijn volledige hoogte vrij te staan. Om deze wand stabiel te houden werd een vervangende opvangstructuur voorzien.