5838

Project BIJBELINSTITUUT

renovatie voormalig Bijbelinstituut tot studentenresidentie

  • Periode

    2009 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Monument Vandekerckhove nv

  • Architect

    KU Leuven - technische diensten

  • Bouwheer

    KU Leuven

  • Gemeente

    HEVERLEE

  • Bouwkost

    7.000.000 €

  • Oppervlakte

    8.504 m²

  • Detailfiche

De KU Leuven heeft meer dan 7 miljoen euro geïnvesteerd in de verbouwing en renovatie van het voormalige Protestantse Bijbelinstituut aan de Sint-1nsbergsesteenweg in Heverlee tot studentenresidentie. De studentenresidentie telt 99 kamers, 77 studio's, 15 appartementen en 10 gemeenschappelijke keukens en een polyvalente zaal. De nieuwe residentie krijgt de naam Wisteria mee.

Residentie Wisteria is genoemd naar de grote blauweregen die aan de zijkant langs de gevel omhoog kruipt. Het gebouw stamt uit het begin van de 20ste eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het was eigendom van de jezuïeten en beschikte over een bibliotheek, laboratoria, een zwembad en zelfs een sterrenwacht. In 1940 brandde het gebouw volledig uit. Bij de restauratie werden op de torens extra verdiepingen toegevoegd. Later bood het gebouw onderdak aan het Protestantse Bijbelinstituut.

Aan de bestaande draagstructuur van het gebouw werd weinig gewijzigd. Hier en daar werden enkel stalen liggers ingebracht waar dragend muren gesloopt dienden te worden. Een bestaande schacht in het gebouw werd aangepast zodat deze dienst kon doen als liftschacht.

Op de begane grond werd de grote zaal, welke oorspronkelijk de hoogte van twee bouwlagen innam, omgebouwd tot duplex appartementen. Er werd hiervoor een nieuwe lichte tussenvloer gebouwd die deels afgedragen wordt op de twee bestaande gietijzeren kolommen.

Het volledige gebouw werd gerenoveerd met respect voor de oorspronkelijke elementen en afwerkingen. Nieuwe toevoegingen stralen hoofdzakelijk eenvoud uit. Het pronkstuk van het gebouw is de gietijzeren centrale trapstructuur. Deze werd in ere hersteld en komt volledig tot zijn recht binnen de minimalistische stijl van de renovatie.