5771

Project KANTOORGEBOUW DENYS

uitbreiding en renovatie kantoorgebouw

  • Periode

    2009 - 2010

  • Categorieën
  • Aannemer

    Denys nv

  • Architect

    Crepain Binst Architecture nv

  • Bouwheer

    Foremost Immo

  • Gemeente

    WONDELGEM

  • Bouwkost

    7.000.000 €

  • Oppervlakte

    3.000 m²

  • Detailfiche

Een hoofdkantoor is een belangrijk visitekaartje voor elke firma en dient een speciale relatie te hebben met de bedrijfsfilosofie en de werkzaamheden. Voor bouwgroep Denys werd een innoverend ontwerp uitgetekend met een ver doorgedreven detaillering.
?
Het bestaande gebouw dateert van 1972 en voldeed niet meer aan de huidige bouwfysische eisen. Daarnaast was een uitbreiding van de bestaande vierkante meters gewenst.
Het complex is met ongeveer dertig meter verlengd, op basis van dezelfde modulering als de bestaande structuur. De gevels van het volume zijn wegens energetische redenen voor vijftig procent gesloten.

Het zonweringsysteem is speciaal voor dit project ontwikkeld. De witte en verticale elementen op het bestaande gebouw waren aanleiding voor het ontwerp van de zonwering. De zonneschermen in de zuidgevel zijn vervaardigd uit strekstaal met een lichtdoorlatendheid van 10,2 procent en worden automatisch verschoven afhankelijk van de zonnestand. Zo wordt het de verschijning van de gevel bepaald door de stand van de zon, waardoor hij interactief is.

De verticale ritmering is doorgezet rondom het langwerpige volume in de vorm van vaste panelen. Als contrast is het gebouw beëindigd door een horizontale lijn in de vorm van een uitkragende luifel die tevens dienst doet als zonwering.

Stabiliteitstechnisch is het project enerzijds een zeer grondige verbouwing van het bestaande kantoorgebouw en anderzijds een uitbreiding met een nieuwbouwvolume met ongeveer dezelfde oppervlakte als het bestaande gebouw.
Daarbij zijn volgende bijzonderheden aan bod gekomen:
- verbinding van de bestaande kelder met de nieuwe archiefkelders (grouting)
- vernieuwing van de staalconstructie van de bovenste verdieping met grote overkraging
- een beweegbare zonnewering aan de langsgevels
- nieuwbouw met eén ondergrondse laag en drie bovengrondse lagen
- creatie van grote flexibele ruimtes door grote overspanningen (duurzaam gebouw)