5770

Project DE LIJN

uitbreiding site: kantoren, wasstraat, ...

  • Periode

    2009

  • Categorieën
  • Aannemer

    Stadsbader-Flamand nv

  • Architect

    Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

  • Bouwheer

    Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

  • Gemeente

    DESTELBERGEN

  • Bouwkost

    4.725.000 m²

  • Oppervlakte

    2.700 m²

  • Detailfiche

In 2009 onderging de site van De Lijn te Destelbergen een grondige verandering. Oudere gebouwen werden afgebroken en de nieuwbouw van diverse gebouwen werd gerealiseerd.

Dit project omvat de nieuwbouw van o.a. een nieuw explotaitegebouw (kantoorfuncties), de bouw van een wasstraat, de aanleg van een ondergronds bufferbekken, vernieuwing van de omheining van de site, ...

Het exploitatiegebouw (1650 m²) herbergt vnl. de kantoren. Het bestaat uit 1 ondergrondse bouwlaag (archief) en 2 bovengrondse bouwlagen en een kleinere technische dakverdieping. De trap- en liftkern bevinden zich op de kop van het gebouw. Bij het ontwerp werd, op verzoek van De Lijn, rekening gehouden met de mogelijk om in de toekomst hierop een supplementaire verdieping (gelijkaardig voor wat betreft de structuur aan de onderliggende verdiepingen) aan te brengen. In dat geval verdwijnt de technische dakverdieping en wordt deze op de dakplaat van de supplementaire bouwlaag aangebracht. De trap- en lfitkern zijn zodanig geconcipieerd dat deze op eenvoudige wijze kunnen worden uitgebreid tot het niveau van de supplementaire verdieping.
De buitenwanden en de wanden van de centrale gang vormen de belangrijkste dragende muren. De draagvloeren van het gebouw werden vervaardigd uit predallen. Het gebouw is gefundeerd op een algemene funderingsplaat.

Op de site werd eveneens een wasstraat (650 m²) voor bussen opgetrokken. Dit gebouw heeft vnl. een industrieel karakter en is opgevat als een betonskelet bestaande uit funderingszolen, beton kolommen, voorgespannen IV-ligger en voorgespannen welfsels. Aan de zijkant van de wasstraat werd een luifel voorzien in staal en sandwichpanelen.

Voor opvang van het regenwater werd op de site een ondergronds bufferbekken voorzien. Dit bufferbekken heeft een beperkte hoogte (+/- 1 m) en heeft een oppervlakte van circa. 400 m². Deze constructie werd vervaardigd uit gewapend beton.

Bij het ontwerp werd gestreefd naar een korte uitvoeringsperiode. Vandaar dat maximaal ingezet werd op prefabricatie van de ruwbouw.