5704

Project THE LOOP

nieuwbouwappartementen met ondergrondse parking

  • Periode

    2009 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Cordeel nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Private ontwikkelaar

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    6.450.000 €

  • Oppervlakte

    4.300 m²

  • Detailfiche

Het project is gelegen op de terreinen van “The Loop” aan Flanders Expo. Deze site wordt in de nabije toekomst een volwaardig nieuw stadsdeel van Gent met kantoren, winkels, ontspanningsgelegenheid en woningen.

Het is de uitdrukkelijke bedoeling betaalbare appartementen te realiseren. Met de realisatie van deze appartementen wordt ingespeeld op mensen die op de reguliere woningmarkt niet of moeilijk aan bod komen. Dit vertaalt zich enerzijds in zeer compacte, maar kwalitatieve appartementen, en anderzijds in een zeer stringente opdeling en bouwlogica die over de volledige gebouwen wordt doorgetrokken.

Aan de zijde van de ringweg, die tevens vooral noordelijk gesitueerd is, werd gekozen voor een wandopbouw uit massieve materialen – voornamelijk metselwerk – met een beperkt aantal vrij kleine raamopeningen. Hier bevinden zich enkel slaapvertrekken.
Aan de zuidzijde bevinden zich voornamelijk de leefruimtes. Hier werden de gevels maximaal opengewerkt om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van het zonlicht en de groenzone. Voor het overige werd zoveel groen op de site ingebracht als mogelijk.

Het kantoorgebouw bestaat uit een betonskeletstructuur. De draagvloeren zijn voorgespannen gewelven en overspannen 11.50m. Het gebouw is volledig onderkelderd en is verbonden met de kelder van het appartementsgebouw. Het gebouw is gefundeerd op palen.
Op het uiteinde van het gebouw is een stalen vluchttrap voorzien. De vluchttrap is d.m.v. trekstangen opgehangen aan de bovenste verdieping. De vluchttrap is afgeschermd d.m.v. een glazen wand. De glazen wand is opgehangen aan 2 zware liggers op dakniveau.