5689

Project DE POSTSITE

herbestemming Filature du Canal tot administratief complex

  • Periode

    2009 - 2012

  • Categorieën
  • Aannemer

    Van Laere nv

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Postsite Aalst nv

  • Gemeente

    AALST

  • Bouwkost

    31.500.000 €

  • Oppervlakte

    43.000 m²

  • Detailfiche

De vroegere postsite in Aalst was een conglomeraat van industriële gebouwen van de vroegere ‘Filature du Canal’.

Uit onze analyse van de stationsomgeving in Aalst spreekt de 19e eeuwse stedenbouwkundige structuur van open ruimtes, stervormig met elkaar verbonden door relatief smalle straten. Met onze inplanting van de nieuwe gebouwen willen we deze structuur respecteren en versterken.
De noodzakelijke open ruimtes situeren we dan ook niet aan de straatzijde maar in het binnengebied zelf. Wel wordt het bouwblok doorsneden door een publieke binnenstraat. Op deze straat, die een shortcut vormt naar het trein- en busstation, worden tevens de voornaamste toegangen gesitueerd.

De nieuwe gebouwen worden als kantorenstrips volgens de noord-zuid-richting ingeplant, wat een optimale oost-west oriëntatie voor de kantoren garandeert. De gebouwen worden haaks op de lineaire infrastructuurelementen geplaatst (Dender, spoorweg, wegenis), waardoor de kinetische perceptie ervan wordt versterkt. Dit levert een dynamisch beeld op van oude bedrijfspanden, afgewisseld met een attractieve, hedendaagse architectuur.
De strips zijn opdeelbaar in kleinere entiteiten van ca 500 m², wat een optimale flexibiliteit garandeert en de mogelijkheid om de kantooroppervlakte te verhuren aan meerdere publieke en/of private kantoorgebruikers.
De gebouwen zijn opgevat als grotendeels beglaasde volumes, voorzien van een zonnewering in gekleurde lamellen. Deze lamellen vormen een soort van tweede gevel rond de gebouwenschil, als het ware lappen gekleurd textiel, wat meteen ook een knipoog inhoudt naar het industriële verleden (spinnerij) van deze site.

Structureel concept onderbouw bestaande uit 2 ondergrondse bouwlagen (vnl. parking):
- gesloten bouwkuip gerealiseerd met soilmixwanden. De gesloten bouwkuip was eveneens noodzakelijk i.f.v. grondwaterverlaging.
- funderingswijze: paalfundering

Structureel concept bovenbouw:
- kolommen en balken structuur in hoofdzakelijk beton met dragende vloeren in voorgespannen beton (welfsels). Er werd gekozen voor maximale prefabricatie omwille van korte bouwperiode.