5656

Project ANUBIS THE RIDE PLOPSALAND

funderingsstudie launch coaster

  • Periode

    2008 - 2009

  • Categorieën
  • Aannemer

    Alheembouw nv

  • Architect

    Architectenassociatie Angst & D'Hoore bvba

  • Bouwheer

    Plopsa nv

  • Gemeente

    DE PANNE

  • Bouwkost

    6.000.000 €

  • Oppervlakte

    5.000 m²

  • Detailfiche

Anubis The Ride is een achtbaan in Plopsaland De Panne. De attractie werd op 5 april 2009 geopend tijdens de seizoensopening van Plopsaland De Panne.

De achtbaan is gebouwd door Gerstlauer en had een kostenplaatje van € 6.000.000. In 2 seconden tijd wordt een snelheid van 90 km/h behaald, wat maakt dat de rit ongeveer 48 seconden duurt. Na de lancering volgt een tophat van 28 meter hoog, om vervolgens 3 inversies mee te maken, een diveloop, een immelman en een heartline roll. Er zijn drie wagentjes, waar telkens 6 mensen in kunnen. De wagentjes zijn trapsgewijs opgebouwd, zodat elke passagier het gevoel heeft vooraan te zitten.

Het station van de attractie is een replica van het echte Huis Anubis, op 2/3 van de werkelijke grootte. Als de bezoeker binnentreedt, moet hij enkele smalle gangetjes volgen, tot hij aan het standbeeld van Graaf Rohan komt. Dit is het standbeeld dat gebruikt werd in de film Anubis en het Pad der 7 Zonden. In de donkere smalle gangen die daarop volgen kan men door de muur kijken naar nagebouwde stukken uit het decor van de serie, onder meer de kelder en de geheime gang. Eenmaal men in een grote zaal aankomt, waar hekken staan om aan te schuiven, hangen er grote kaders met foto's uit de eerste Anubis-film. Dan de trap naar boven, waar men langs het kantoor van Victor, de conciërge, passeert. Daar kan gekozen worden in welke rij aangeschoven wordt, om vervolgens op de eerste, tweede of derde rij van het wagentje te zitten.

Ingenieursbureau Norbert Provoost bvba stond in voor de volledige funderingsstudie van deze launchcoaster. De stalen steunconstructie van de launchcoaster is gefundeerd op een beton ringfundering omwille van de geringe draagkracht van de bovenste grondlagen.

Het station (Huis van Anubis) werd gebouwd op traditionele wijze: dragende wanden en dragende vloerplaten in beton. De prachtige gevelbekleding zorgt ervoor dat deze draagstructuur volledig onzichtbaar is geworden.