5390

Project BIBLIOTHEEK & CULT. CENTRUM

nieuwbouw bibliotheek en cultureel centrum

  • Periode

    2009 - 2013

  • Categorieën
  • Aannemer

    Denys nv

  • Architect

    Architectenbureau Van Acker & Partners

  • Bouwheer

    Gemeente Asse - Dexi a nv

  • Gemeente

    ASSE

  • Bouwkost

    11.467.048 €

  • Oppervlakte

    6.140 m²

  • Detailfiche

De dienst cultuur van Asse heeft het ambitieuze plan opgevat om alle culturele activiteiten van de gemeente te centraliseren op de site van het Oud Gasthuis, een geklasseerd monument sinds 1974. In het Gasthuis worden vergaderzalen, tentoonstellingsruimtes, burelen, ... ondergebracht.

Met een sobere en esthetische constructie werd getracht de impact op het Oud-Gasthuis te beperken. Het cultureel centrum werd los van het Oud-Gasthuis gebouwd, de tussenruimte dient als aanzet voor een alternatieve route tussen de Huinegemstraat en het gemeenteplein doorheen het complex. De bibliotheek werd ondergronds gebouwd.

Op het niveau van de Huynegemstraat bevindt zich de hoofdingang van zowel de bibliotheek als het cultureel centrum. De secundaire ingang, op het niveau van de binnenkoer van het Oud Gasthuis, sluit aan op de foyer en staat ook in verbinding met de tuin boven de bibliotheek. Toegankelijke patio's zorgen voor daglicht in de bibliotheek en kunnen fungeren als leestuin. De bibliotheek heeft een volwassen- en jeugdafdeling, een afdeling voor audiovisuele middelen, leeszaal, boekherstellingen, burelen en een refter. De polyvalente zaal heeft 500 zitplaatsen, waarvan een honderdtal op het balkon. Samen met de foyer kan de zaal als één geheel gebruikt worden voor diverse culturele activiteiten.

Het cultureel centrum is gefundeerd op energiepalen. Het bijzondere aan een energiepaal is dat deze, behalve als fundering, ook dient om warmte uit de bodem of in de bodem op te slaan. In de grondverdringende schroefpalen zijn hiervoor kunststofslangen aan het wapeningskorf bevestigd.
Verder bestaat het gebouw uit een betonnen structuur, waarbij alle wanden zijn uitgevoerd in ter plaatse gestort beton. Voor de vloerplaten boven en onder de cafetaria, die deels uitkragen over het voetpad, is gebruik gemaakt van paddestoelvloeren. Om de grote overspanning van het dak boven de zaal en het podium te realiseren zijn hiervoor stalen vakwerkspanten aangewend. De stalen spanten overspannen 23.5 m en zijn bijna 3 m hoog. Het dak zelf is in beton omwille van akoestische redenenen en steunt af op de stalen spanten.
De toneelmechanica zoals de trekken, rollenrooster en loopbruggen zijn ook opgehangen aan de stalen vakwerkspanten. De zaal is ook voorzien van een orkestbak met orkestbakheffer. De orkestbakheffer doet tevens dienst als lift om de verrijdbare tribunes weg te bergen in de onderliggende verdieping.