4717

Project RESIDENTIE BELVEDERE

renovatie woontoren sociale huisvesting

  • Periode

    2006 - 2010

  • Categorieën
  • Aannemer

    Depret nv

  • Architect

    Architectenbureau Van Derbeken bvba

  • Bouwheer

    ABC cvba

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    12.692.766 €

  • Oppervlakte

    15.500 m²

  • Detailfiche

Voorafgaande geschiedenis: Belvédère is het jongste en meest westelijk gelegen van de 11 flatgebouwen rondom de Watersportbaan. Het Y-vormige grondplan, de luifel boven de ingang, de fors overkragende kroonlijst en de geperforeerde betonnen panelen zorgen voor een speelse Expo 58-noot tussen de andere eerder strak vormgegeven blokken. Architect Fritz Coppieters (1897-1988) ontwierp het voor De Huisvestingsmaatschappij van Vlaanderen (nu cv ABC maatschappij voor sociale woningen). Belvedere werd in 1965 gebouwd en telt 20 verdiepingen.

In 2010 heeft residentie Belvédère een fikse opknapbeurt gekregen. In opdracht van ABC Maatschappij voor Sociale Woningbouw zette Architectenbureau Van Derbeken zijn schouders onder het renovatieproject. Het gebouw bestaat uit 153 appartementen. Het project omvat een grondige renovatie van zowel de gemeenschappelijke delen als alle appartementen. Daarnaast werd ook de gevel volledig gerenoveerd, inclusief het buitenschrijnwerk, het dak en de terrassen. In het gehele gebouw werden alle nutsvoorzieningen vernieuwd: de volledige riolering werd aangepakt, alsook het sanitair, de liften, de elektriciteit en de HVAC-installatie.

Een grote uitdaging bij de ingrijpende renovatiewerken was dat het gebouw gedurende de uitvoeringstermijn gedeeltelijk bewoond bleef. Bovendien werd het bouwteam tijdens de werken geconfronteerd met betonrot, waarop betonherstellingen werden ondernomen, gevolgd door zandstralen en het aanbrengen van nieuw pleisterwerk op alle binnenmuren.

Het gebouw werd in alle opzichten aangepast aan allerhande hedendaagse eisen qua isolatie, ventilatie, energieprestatie, brandveiligheid en wooncomfort. De gevel werd geïsoleerd met rotswolisolatie en bekleed met zandkleurige keramische tegels geplaatst op een aluminium draagstructuur. Het aluminium buitenschrijnwerk werd kant-en-klaar geplaatst met voorgemonteerde dagkanten en EPDM-slabben. Om een extra toets aan het gebouw te geven wordt de technische ruimte op de 19de verdieping verlicht met groen licht, wat van het gebouw ook ’s avonds een herkenbaar baken maakt.

Algemene renovatie van een appartementsgebouw met 19 verdiepingen omvattende:
- nieuwe technische bouwlaag op de 19de en 20ste verdieping
- nieuwe gevelbekleding met elementen in gebakken aarde
- afbraak oude terrassen met koude bruggen en vervangen door stalen prefabterrassen
- totale vernieuwing van alle technieken