4253

Project HET VOLK

herbestemming voormalige drukkerij Het Volk

  • Periode

    2002 - 2005

  • Categorieën
  • Aannemer

    CEI-Demeyer

  • Architect

    Bontinck Architecture and Engineering cvba

  • Bouwheer

    Optima nv

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    18.000.000 €

  • Oppervlakte

    15.165 m² bovengronds en 6.150 m² ondergrondse parking

  • Detailfiche

Het Volk is een nieuwbouwproject met 146 appartementen met ondergrondse parking op een terrein van 1.2 ha. Er worden twee woonentiteiten opgericht in het verlengde van het Lousbergsgesticht en een derde woonentiteit aan de Forelstraat. Het project wordt langs de Lousbergskaai en de Forelstraat gekarakteriseerd door een dieprode bakstenen gevel. Deze “schil” van drie bouwlagen wordt gesculpteerd door diverse openingen. Hierboven verrijst een spel van volumes, opgebouwd uit een antracietgrijze beplating, met penthouses die genieten van een panoramisch zicht op het historisch stadscentrum. In het binnengebied heerst een gevoel van rust en geborgenheid waarbinnen de architectuur bepaald wordt door een spel van inpandige terrassen en verschillende raamopeningen.

Tevens is een stedelijk park aangelegd dat in verbinding staat met de groene long achter het Lousbergsgesticht. Tevens verbindt het park de verschillende woonbuurten met elkaar en geeft de buurt ruimte en rust.

De stabiliteitstudie werd verricht door het Ingenieursbureau Norbert Provoost bvba. Alle bovengrondse lagen hebben een structuur bestaande uit dragende wanden, hoofdzakelijk in gewapend beton, waarop voorgespannen gewelven rusten, die de ganse breedte van een appartement overspannen. Daardoor krijgt iedere appartement de mogelijkheid van een flexibele indeling. De voor- en achtergevel worden gevormd door lichte wanden, die rusten op de randen van de gewelven. Daardoor kunnen de raamopeningen tot tegen het plafond reiken, waardoor een grote lichtinval verwezenlijkt wordt.

In de ondergrondse parking krijgen wij vooral een raster van kolommen. Het afstemmen van dit raster met de bovengrondse dragende muren was één van de uitdagingen van het project.