3587

Project CAMPUS BIOT

schoolgebouw departement Biotechnologie

  • Periode

    2001 (fase 1) en 2008-2009 (fase 2)

  • Categorieën
  • Aannemer

    Serck nv (fase 1) en Vandenbussche nv (fase 2)

  • Architect

    Abscis Architecten bvba

  • Bouwheer

    Hogeschool Gent

  • Gemeente

    MELLE

  • Bouwkost

    5.710.000 €

  • Oppervlakte

    3.190 m²

  • Detailfiche

Dit project betreft een nieuwbouw voor het Hoger Instituut voor Tuin- en landschapsarchitectuur in Melle langs de Brusselsesteenweg. Het betreft de herlocalisatie van de administratie- en leslokalen op het eigen parkdomein.

Het programma (fase 1) is opgesteld voor een totale populatie van 450 studenten. in de drie opeenvolgende bouwlagen bevinden zich een 10-tal klassen, de adminstratie en directie, een bibliotheek, sanitair en een vergaderruimte annex docentenlokaal.
De bovenste bouwlaag omvat het atelier en een tweetal klassen.
De inkomhal fungeert als foyer naast het auditorium, dat is ondergebracht in een aansluitend lager volume. Erboven wordt een zonneterras gepland met uitzicht op het park.

Intussen (fase 2) is het leerlingenaantal gevoelig toegenomen en was een uitbreiding noodzakelijk.
De uitbreiding bevat naast een trapeziumvormig auditorium twee kantoorruimtes in de restvolumes en een foyer die aansluit aan de bestaande gaanderij. Deze uitbreiding is naast en gedeeltelijk bovenop het bestaande baksteenvolume gesitueerd en sluit daarbij naadloos aan door gebruik te maken van metselwerk identiek aan het originele.
Rond het volume van het foyer en de kantoren zit een beglaasde gordijngevel over de volle hoogte .
Het nieuwe auditorium heeft een capaciteit voor een honderdtal studenten.
De nieuwe fietsenstalling bevindt zich aan de westzijde van het bestaande gebouw.
Het is een stalen constructie met zinken dak en een achterwand in persroosters, geschikt om klimplanten tegenaan te laten groeien.

Specifieke punten over de stabiliteit:
Leslokalen hebben vaak de behoefte aan open ruimte. Daardoor is het nodig grote overspanningen te realiseren. Hiervoor werd vooral gebruikgemaakt van voorgespannen betongewelven.
Leslokalen hebben ook behoefte aan flexibiliteit. Een skelet structuur met enkel betonkolommen op twee derde van de breedte van het gebouw zorgt voor die mogelijkheid.
De grootste ruimte werd voorzien op de bovenste verdieping. Dit atelier wordt overspannen met een ruimtelijke metaalstructuur, die de indruk geeft dat het dak zwevend boven het gebouw hangt.
Gezien de slechte ondergrond is het gebouw gefundeerd op in de grond gevormde schroefpalen.