3355

Project ZWEMBAD VAN EYCK

renovatie zwembad

  • Periode

    1997 - 1998

  • Categorieën
  • Aannemer

    Ibens nv

  • Architect

    Architectenburo Ro Berteloot bvba

  • Bouwheer

    Stad Gent

  • Gemeente

    GENT

  • Bouwkost

    5.763.000 €

  • Oppervlakte

    2.850 m² (renovatie) en 1.450 m² (nieuwbouw)

  • Detailfiche

Voorafgaande geschiedenis: het zwembad Van Eyck was het eerste overdekte zwembad in Vlaanderen. Het werd in 1886 ontworpen door Edmond De Vigne. Het voorgebouw op het Julius De Vigneplein is opgetrokken in bak- en hardsteen. De opschriften 'Bains' en 'Badhuis' vinden we boven de ingang. Het voormalige ingangsgebouw is een voorbeeld van eclectische stijl met zowel neorenaissance- als neoklassieke invloeden. Binnenin werd de betonnen badkuip omringd door Toscaanse zuilen. Voor de verwarming van het water werd een beroep gedaan op het textielbedrijf van Ferdinand Lousbergs in de Reep. In de 1ren '30 werd het interieur ingrijpend gewijzigd. Stadsarchitecten Georges Audoor en Fritz De Boever lieten een nieuwe betonnen badkuip aanbrengen. Maar het is vooral de art deco-saus waarmee beiden hun project overgoten die sindsdien van het zwemgebeuren een architectuurfeest heeft gemaakt. De betonnen dakspanten verspringen trapsgewijs en in het bovenlicht vinden we een abstract interbellummotief terug. Rondom de ovale kuip bevinden zich de badhokjes, bekleed met gele en zwarte tegels. In de daaropvolgende decennia kreeg het zwembad zware concurrentie van nieuwe zwembaden zoals het Rooigemzwembad en het Strop. Een bescherming als monument opende nieuwe perspectieven.

In 2001 werd het bad gesloten voor een ingrijpende renovatie o.l.v. Ro Berteloot. Daarbij werd zo min mogelijk aan het art deco-interieur geraakt. Het voorgebouw verloor zijn ingangsfunctie en een nieuw toegangsgebouw verscheen aan de zijde van het Veermanplein. Het forse rode volume herbergt bovendien een cafetaria en functies, gerelateerd aan de nieuwe 1chthaven Portus Ganda.
De zwembadkuip was door zettingen gescheurd en derhalve lek. De indeling van het gebouw met kleedruimtes rond het zwembad voldeed helemaal niet aan de recente voorschriften uit Vlarem. Een grondige restauratie drong zich op. Aan de noordkant werd een administratief gebouw in hedendaagse architectuur opgetrokken.

Door het feit dat het zwembadcomplex gefundeerd werd op doorlopende funderingen uit metselwerk, die volstrekt in tegenstrijd zijn met de slechte kwaliteit van de ondergrond, was het verbouwen en het uitbreiden ervan een complexe zaak op stabiliteitsgebied. De nieuwbouw werd gefundeerd op palen terwijl de renovatie een gecombineerd funderingssysteem kreeg.

Teneinde het bad waterdicht te maken en het stijf genoeg te maken opdat differentiële zettingen geen scheuren zouden veroorzaken werd binnen de bestaande kuip, die bestond uit metselwerk een nieuwe kuip in gewapend beton uitgevoerd. Deze nieuwe kuip steunt op de bestaande funderingen van de oude kuip, maar zorgt tevens voor een versteviging er van.